Het zetten van een tattoo met diepere betekenis.

Ik herinner me het nog goed. Ik was een jonge vrouw, 26 jaar en ik wilde een tattoo. Vrijgezel, strak in mijn vel en zoekende naar de zoveelste lichaamsversiering zonder betekenis. Naast de neuspiercing, navelpiercing en helix in mijn oor wilde ik nu ook een tattoo en wel op een plaats waar alleen mensen die intiem met mij waren de tattoo konden zien.

Weken of beter gezegd, maanden, liep ik rond met het idee van een dolfijn of misschien een zon op mijn bil te laten tatoeëren. Een besluit nam ik echter nooit. Zeker niet nadat ik bij een al iets oudere buurvrouw, een verlepte roos wazig op haar borst zag hangen. Jaren zon en de tand des tijds hadden zich uitgeleefd op de eens zo kleurrijke vers getatoeëerde roos.

Het belang van betekenisvolle tattoo’s en de symboliek van een ster

Mijn vader leerde mij altijd: “Bij twijfel niet gaan,” hij doelde hiermee meer op situaties in het verkeer, maar zijn motto gaat in bijna alle andere gevallen ook op. Het plan voor het zetten van een betekenisloze tattoo zette ik in de vriezer. Een piercing kon ik zelf uitdoen, maar een tattoo moet je met veel bloed, zweet, tranen en geld echt ‘laten’ verwijderen. Jaren gingen voorbij, het tattoo idee kwam af en toe uit die vriezer, maar werd er ook heel snel weer in teruggezet. Tot het moment dat mijn beste vriendin ging emigreren naar Mallorca en ik haar samen met mijn gezin en in de vorm van een vakantie ging brengen naar haar nieuwe verblijfplaats. Het tattoo plannetje viel uit de vriezer en door de hete Mallorquinse zon verwarmt, hierdoor werd mijn eerste tattoo realiteit. Als bewijs van onze vriendschap plaatsten we een mini tattoo, beide dezelfde. Na lang zoeken op het internet besloten we om een kleine ster te plaatsen. Een ster zou staan voor hoop, eeuwigheid en Goddelijke aanwezigheid. Mijn vriendin wilde hem op haar pols, ter hoogte van het gewricht. ‘ Dit is pijnlijk,’ zei ze. Zij had al ervaring; jaren daarvoor had ze ter herinnering aan haar doodgeboren zoontje al een sugar skull op haar arm laten zetten, geïnspireerd op de kleurrijke schedels die je ziet tijdens de Dag van de Doden in Mexico.

(DIA DE LOS MUERTOS)

Tattoo’s als krachtige uitdrukking van verbondenheid en persoonlijke groei.

Twee dagen voor ik mijn vriendin achterliet op het zonnige eiland, lieten we beiden, vrij impulsief, de sterretjes tatoeëren. Bijzonder genoeg had de tattoo artiest dezelfde naam als haar overleden zoontje. Mijn sterretje kwam op mijn linkerborst, vlak onder mijn sleutelbeen, daar waar de huid het stevigst blijft. ‘Nu ben je verslaafd, veel mensen laten het niet bij één,’ zei mijn vriendin. Deze voorspelling kwam uit, maar verslaving wil ik het niet noemen. Een paar jaar later, toen mijn oudste dochter het huis uit ging, kreeg ik mijn tweede tattoo als cadeau voor mijn verjaardag; zij nam dezelfde, als bewijs van onze eeuwige verbintenis. Een Unalome, een spiraalvormig symbool dat het levenspad dat we tijdens ons leven bewandelen weerspiegelt. Deze keer koos ik voor de pols, mijn dochter ook. Ik ben nog altijd blij met mijn tattoos, vooral nu ik de vijftig jaar gepasseerd ben en ik de beide tattoos trots draag en met diepe betekenis, want ik vind dat een tattoo altijd een diepere betekenis moet hebben. Niet een plaatje wat niets is gebaseerd en je in een opwelling laat zetten. Je krijgt spijt en blijft uiteindelijk zitten met een wazige inktvlek op je bil: jouw bewijs van ondoordacht gedrag.

De overwegingen rondom het nemen van een derde tattoo als eerbetoon aan mijn kleinkind.

Soms voel ik de wens om een derde tattoo te laten zetten, als herinnering aan de geboorte van mijn eerste kleinkind. Maar aangezien ik nog twee kinderen heb, die nog thuis wonen. En dat ook zij misschien wel kinderen krijgen – wie weet ieder een stuk of drie. Dit dan zou betekenen dat ik uiteindelijk een oma word die haar huid met dertien tattoos tot kunstwerk heeft veranderd. En dat is iets wat ik niet voor me zie en waarvan mijn vader zou zeggen: ‘Bij twijfel niet doen.’

 

Volg mij op Instagram. Zo blijf jij ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs.

 , , , , , , , , , , , ,