Nu het mooie weer ons naar buiten lokt valt het mij dagelijks op hoe ondoordacht we omgaan met ons drinkwater. Buren besproeien onnodig de tuin. Mensen die hun auto wekelijks wassen met kostbaar drinkwater. De zwembadjes worden overvloedig gevuld, mét schoon drinkwater. Ons waardevolle drinkwater wordt op deze manier misbruikt.

Een dringend drinkwater probleem.

Sommigen zullen denken dat ik overdrijf, maar ik vind dit een serieus probleem. Het is absurd dat we schoon drinkwater gebruiken om onze toiletten door te spoelen. Liters drinkwater water verspillen in onze wasmachines. We staan onnodig lang onder de douche. We weten echt dat we deze waardevolle bron keer op keer leegtappen.

Een vergeten alternatief.

Wat nog raarder is: het kopen van flessenwater. Dit is niet nodig, in Nederland stroomt heerlijk water uit onze kranen. Het verspillen van schoon drinkwater is een ernstige zaak. Wij gaan lichtzinnig om met deze dwaasheden. Ergens anders in de wereld zijn mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Voor hen is water geen grap, maar een kostbaar goed waarvoor ze dagelijks moeten vechten.

Bewustwording en gedragsverandering.

Het is van groot belang dat we ons bewust worden van deze realiteit en ons gedrag aanpassen. Laten we waterverspilling verminderen. Douche korter en laat de kraan niet onnodig lopen. Laten we stilstaan bij het voorrecht dat we schoon drinkwater binnen handbereik hebben. Anderen moeten kilometers afleggen om vervuild water te bereiken. Denk eens aan de kinderen in Jemen die met gevaar voor eigen leven water moeten halen voor hun moeders. Daar is nu geen directe toegang tot schoon drinkwater. En denk eens aan de oorlog in Oekraïne, denk je dat daar schoon drinkwater vrij verkrijgbaar is.

Een oproep tot actie.

Maak eens een andere keuze als je  liters water uit je hogedrukreiniger op je auto wil spuiten of je tuin voor de zoveelste keer wilt besproeien met drinkwater. Denk eens aan de andere keuzes die voorhanden zijn. Plaats een regenton om je planten te bewateren en verminder zo je waterverspilling.

Samenwerken voor een betere toekomst.

Laten we gezamenlijk bewuster omgaan met schoon drinkwater en het misbruik ervan verminderen. Laten we de waarde van water tot ons doordringen. Zet je in om toegang tot schoon water voor iedereen op deze planeet mogelijk te maken. Schoon drinkwater is te kostbaar om te verspillen aan zaken waarvoor je prima ander water kunt gebruiken.

Schoon drinkwater is niet vanzelfsprekend!

 

Lees ook mijn blog: Laten we de toekomst redden.

 

Volg mij op Instagram. Zo blijf jij ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs.