Nu ik bijna oma word, overvalt me af en toe de nostalgie over de geboorte van mijn kinderen. Ik besluit om in het geboortealbum van mijn middelste kind te duiken. Bij het bekijken van een foto waarop onze dochter ligt op de commode waar ook haar vader en zelfs haar oma hebben gelegen, valt mijn oog op het oude kastje dat boven de commode hangt, gevuld met luiers en babyzeep. Vroeger hing dit kastje bij oma op de overloop. Als kind had ik nooit gedacht dat dit kastje ooit boven het hoofd van mijn kind zou hangen en onderdeel zou worden van haar dagelijkse verzorging.

Een schat vol herinneringen en speelplezier.

Ik herinner me dat ik vaak in de verweerde spiegel tussen de facetgeslepen glazen deurtjes staarde, hopend op een glimp van de toekomst. Mijn gedachten dwalen nu af naar een foto waarop mijn oudste dochter zit in het antieke dressoir. Hetzelfde dressoir waarin mijn vader ooit tussen de deurtjes zat, en later ook ik. Het stond zo lang ik me kan herinneren in de woonkamer bij mijn ouders. Volgens mijn vader bewaarde zijn vader hier dozen sigaren, terwijl in mijn jeugd een lampetstel hier werd geplaatst, vermoedelijk uit dezelfde tijd. Maar bovenal was het dressoir een leuke verstopplek voor peuters.

Een laatste rustplaats voor het dressoir.

Jaren geleden vond het dressoir zijn laatste rustplaats in de kringloopwinkel, samen met het kastje boven de commode en vele andere afgedankte modellen. Het bovenblad was al gescheurd toen ik nog een kind was. De herinnering aan het peuteren in de barst met cocktailprikkers staat me nog helder voor de geest.

Nieuwe generaties, nieuwe herinneringen.

Mijn kleinzoon zal het kastje nooit leren kennen en zal nooit in de lege ruimte klimmen, zich verstoppend voor zijn ouders. Mijn kleinkinderen zullen weer andere herinneringen creëren. Voor mij is materie van weinig waarde, maar herinneringen koester ik des te meer. Daarom bewaar ik met zorg de foto’s en luister ik naar de verhalen die ze me vertellen.

Een erfgoed van herinneringen.

Het verhaal van het kastje wordt bewaard in de foto’s en via het oudste achterkleinkind van mijn oma. Zij is voor altijd vastgelegd op de lege plek in het dressoir, waar ooit haar opa zich als klein jongetje groot voelde, net als ik. Hoewel het dressoir waarschijnlijk al verdwenen is, blijft de herinnering voortbestaan. Soms diep weggestopt in mijn brein om op momenten als deze weer warme herinneringen naar boven te brengen.

De valkuilen van overconsumptie.

Spullen blijven slechts spullen, iets waar de moderne mens de laatste decennia te veel waarde aan hecht, als je het mij vraagt. De nieuwste iPhone is vaak een statussymbool dat we ‘moeten’ hebben, net als de nieuwste gadgets. Niets lijkt aan onze aandacht te ontsnappen, inclusief de laatste modetrends. Maar laten we eens kijken naar het overschot aan afgedankte kleding dat het rijke westen dumpt in landen als Ghana. We denken goed bezig te zijn, maar door onze hebzucht worden deze landen bedolven onder onbruikbare en goedkoop geproduceerde textiel. Goedkoop betekent hier dat de kleding is gemaakt door kinderhanden en uitgebuite medewerkers, en vaak voor een schijntje in ons digitale winkelmandje belandt. Duurzaamheid is hier ver te zoeken.

Van afgedankte jeans naar nieuwe designerkleding.

Onlangs zag ik een documentaire over een innovatieve jonge Ghanees. Hij speurde onze bergen met oude kleding af op zoek naar bruikbare jeans. Tussen al die oude jeans probeerde hij iets positiefs te vinden: hij creëerde nieuwe designerkleding van onze afgedankte jeans. Helaas is het merendeel van die enorme hoeveelheid textiel onbruikbaar en nauwelijks te verwerken. We denken dat we goed bezig zijn door onze ‘oude’ kleding naar landen als Ghana te sturen, maar laten we eerst nadenken voordat we iets kopen. Heb je het echt nodig?

Het oude kastje in dit verhaal heeft zijn tijd waardevol ingevuld. Het gaf ons generaties lang herinneringen. Laten we leren om de waarde van herinneringen boven materiële zaken te stellen.

 

Lees ook mijn blog: De spiegeling van generaties.

Volg mij op Instagram. Zo blijf jij ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs.

 

 

 , , , , , ,