Social media is een plek waar we ons laten inspireren, onze gedachten delen en in contact komen met gelijkgestemde mensen. Maar helaas heeft het ook een duistere kant, een kant die bestaat uit sneue berichten en ongepaste avances.

De confrontatie met sneue kerels.

Elke ochtend open ik na mijn ochtendrituelen mijn telefoon. Ik hoop leuke reacties te lezen op mijn bijdragen over koude training, bewustwording over het gevaar van alcohol, boeken en schrijven. Maar in plaats daarvan word ik geconfronteerd met berichten van sneue kerels. Ze hebben voor mij allemaal dezelfde naam: Meneer Genot. Hun berichten zijn amoureus, maar missen alle diepgang die ik zoek. Zonder aarzeling druk ik op de blokkeerknop en verwijder ik ze uit mijn digitale leven.

Positieve momenten op social media.

Gelukkig zijn er ook positieve momenten op social media. Zo kreeg ik laatst een bericht van een lezer die dolblij was dat ze mijn boek had gelezen en daardoor gestopt was met drinken. Dit soort berichten maken me oprecht blij en bevestigen dat mijn inspanningen de moeite waard zijn. Helaas worden deze mooie momenten vaak overschaduwd door de aanwezigheid van Meneer Genot.

Overschrijding van Grenzen.

Het wordt steeds bizarder. Ik heb afbeeldingen ontvangen van wildvreemde mannen, die kennelijk geen grenzen kennen. Op een dag won nieuwsgierigheid het van mijn boerenverstand en ik opende zo’n afbeelding, in het bijzijn van mijn dochter. Je kunt je misschien niet eens voorstellen wat er gebeurde. Een gigantische penis verscheen op mijn scherm, en mijn dochter riep geschrokken: ‘Mam!’ We hebben er samen hard om gelachen, maar het laat me achter met de vraag: wat is er toch met sommige mannen? Waarom denken ze dat dit gedrag vrouwen zal veroveren? Willen ze aandacht? Willen ze choqueren? Zijn ze verslaafd aan exhibitionisme of seks? Of zijn ze simpelweg gestoord? Ik kan er geen antwoord op geven. Het blijft voor mij een raadsel waarom sommige mannen denken dat dit de juiste manier is om een vrouw te benaderen.

De schaduw over oprechte betrokkenheid.

Het meest verbijsterende is dat dit gedrag vooral toeneemt wanneer ik in de winterfoto’s plaats van mijn zwemavonturen in de ijskoude zee. Ja, ik draag een bikini en ja, mijn lichaam is nat van het zoute water, maar waar halen deze mannen in hemelsnaam het lef vandaan? Gelukkig zijn de meeste van mijn volgers oprecht geïnteresseerd en gemotiveerd. Maar het is jammer dat hun oprechte betrokkenheid overschaduwd wordt door de aanwezigheid van Meneer Genot.

De trieste realiteit van respectloos gedrag.

Mijn vriendin en ik gaven deze mannen allemaal dezelfde naam: Meneer Genot. Telkens wanneer er weer een bericht binnenkomt, vragen we elkaar lachend: ‘Alweer iets van Meneer Genot in je berichten box?’ Het is een manier om ermee om te gaan, om ze op een spottende manier te benaderen en de absurde situatie te relativeren.

Het gebrek aan respect en empathie van Meneer Genot en zijn collega’s.

Maar laten we eerlijk zijn, dit gedrag van Meneer Genot en zijn collega’s is verre van grappig. Het is triest dat sommige mannen denken dat ze met dergelijk gedrag een vrouw kunnen veroveren. Het toont een gebrek aan respect, empathie en begrip. Het is belangrijk om te beseffen dat vrouwen geen objecten zijn om te versieren, maar individuen met hun eigen gedachten, gevoelens en verlangens. Misschien is dit gedrag een roep om aandacht, een wanhopige poging om opgemerkt te worden in de digitale wereld waarin we leven. Misschien zijn ze verslaafd aan de kick die ze krijgen van het choqueren van anderen. Of misschien is er een dieperliggende psychologische problematiek aanwezig. Wat de reden ook is, het rechtvaardigt op geen enkele manier hun gedrag.

Een oproep tot respectvol gedrag.

Dus hierbij een boodschap aan alle mannen die zich aangesproken voelen: dit is niet de manier om een vrouw te benaderen. Het respectloze gedrag van Meneer Genot zal je geen succes opleveren in de liefde, tenzij je het geluk hebt iemand te vinden die net zo maf is als jij. Maar laten we eerlijk zijn, de kans daarop is klein. Dus, Meneer Genot, en alle andere mannen die denken dat dit gedrag acceptabel is: het is tijd om wakker te worden en je gedrag onder ogen te zien. Respecteer vrouwen, respecteer hun grenzen en besef dat ware aantrekkingskracht voortkomt uit respect, empathie en oprechte verbinding.

Een plek van positiviteit, inspiratie en gelijkwaardigheid.

Het is tijd om het duistere gezicht van social media te veranderen in een plek waar positiviteit, inspiratie en gelijkwaardigheid samengaan. Alleen dan kunnen we echt genieten van wat social media te bieden heeft.

 

Wat vind jij van dit gedrag?

Geef een reactie via onderstaand formulier.

 

Lees ook mijn blog: Hoge hakken

Volg mij op Instagram. Zo blijf jij ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs.

 

 

 

 , , , , , ,