Geuren zijn zo vanzelfsprekend en toch ook speciaal. Nu het bijna Moederdag is denk ik aan mijn oma. Elk jaar met Moederdag brachten we haar een stuk van haar favoriete zeep. Een rond stuk zeep, verpakt in zwart vloeipapier. Een zwarte sticker met een rode bloemenrand. De naam Maja met sierlijk gouden letters geschreven. De intense geur van de Maja zeep hoorde bij mijn oma.

Ik weet nog goed dat we met ons hele gezin op de fiets naar oma gingen, want het was Moederdag. Papa hield me met zijn grote hand stevig vast in mijn nek als we het grote viaduct op moesten fietsen. Alsof we de Mont Ventoux moesten beklimmen, zo voelde het in mijn toen nog jonge beentjes.

Verbonden door geur: het nostalgische aroma van chocolade, zeep en parfum in herinneringen.

Oma zat altijd klaar met een schaaltje chocolade.  Ik weet me de chocolade nog goed te herinneren. Het waren die chocolade ballen met hagelslag eromheen (Brigadeiros). Rumbonen die we eigenlijk niet mochten eten en de gekleurde gomballen, met een laagje suiker. We dronken thee uit kop en schotels. Mijn angst het oortje te breken, hield mij niet tegen van al het lekkers te snoepen.

Oma was elk jaar weer blij met haar stukje Maja zeep. Een stuk zeep waar ik al jaren niet aan heb gedacht. Ik denk dat ik binnenkort naar de drogisterij wandel om een stuk op te halen. Ik zal eraan ruiken met de hoop om via mijn neus nog meer herinneringen aan mijn oma te krijgen.

Nu we het toch over de geur van iemand hebben, moet ik denken aan mijn eigen geur: CHANEL N°5. Mijn dochter heeft herinneringen aan deze geur, want haar oma droeg deze geur ook altijd.

De emotionele kracht van geuren.

Terwijl mijn dochter haar neus op het flesje duwt, zegt ze dromerig: ‘Oma. Mam het ruikt naar oma.’ Zo zie je maar dat een geur een herinnering boven kan laten komen. Een herinnering aan een dierbare die de geur altijd bij zich droeg. Ik herinner mij mijn oma als ik aan de Maja zeep denk, mijn dochter denkt aan haar oma bij de geur van CHANEL N°5.

Over 20 weken word ik oma van mijn eerste kleinkind. Ook hij zal zich later hopelijk de geur van zijn oma herinneren.  Of dit de CHANEL N°5 wordt of de Maja zeep zal ik nooit weten. Geuren doen je denken aan een persoon of een gebeurtenis. Of het nu een persoon is of een gebeurtenis waaraan je denkt als er een geur je neus in dwarrelt. Herinneringen blijven.

Verborgen herinneringen.

De geur Amando Noir was de geur van mijn eerste vriendje. Diep verstopt in mijn brein. De geur van bloemen doet me denken aan begrafenissen, hoe mooi bloemen ook zijn. Herinneringen aan grote bloemstukken in en om de kist van een veel te jonge vriend van mij. Het heeft diepe indruk achtergelaten en zich samen met de geur diep in mijn ziel begraven.

Maar geuren kunnen ook mooie herinneringen oproepen, zoals de geur van je kind, na de geboorte. De geur van frisgewassen lakens als je vermoeit je hoofd in het kussen laat zakken. De geur van je partner na een nacht slapen. De geur van de zomer. De geur van versgebakken brood of de geur van de aarde na een flinke regenbui. Ze kunnen allemaal herinneringen oproepen.

Voor mij blijft de geur van Maja zeep voor altijd verbonden met mijn oma.

 

Lees ook mijn blog Babygeur

 

Volg mij op Instagram. Zo blijf jij ook op de hoogte van mijn nieuwste blogs.

 

 

 , , , , , , ,